Uusi vastaus
Peruuta
Keskustelun
pääaihe
Valmentaja kaveri
30.01
14:41
Aihe:
Mielipiteet
Otsikko:
Töttöröö14
|
Teksti:
Hei Mace,
Voimaharjoittelun suunnittelu kannattaa antaa ammattivalmentajan tehtäväksi, ammattivalmentajalla tarkoitan sellaista henkilöä, jolla on kyseiseen hommaan tiedot ja taidot.
Paras tausta kyseisen homman läpiviemiseen on, että henkilö on itse harjoitellut joskus kovaa ja nousujohteisesti hyvässä ohjauksessa ja sen jälkeen on lukenut alan kirjallisuutta pitkät rimpsut.
Nousujohteisen voimaharjoittelun suunnittelu on kellosepän työtä, siinä pitää ottaa huomioon monen monta seikkaa, lähtien urheilijan aikaisemmasta urheilutaustasta. Nuoremmissa ikäluokissa tai voimaharjoittelua aloittelevissa joukkueissa voimaharjoittelu mielestäni voidaan aloittaa kaikille samoilla, pienillä painoilla esim. 5 - 10kg. Voima kasvaa 6-8 viikossa aluksi 20% jo 3 kertaa viikossa harjoitukset tekemällä. Paras tapa on tehdä esim. jalat 6-8 liikettä, lepopäivä, kädet 6-8 liikettä, lepo, jalat 6-8 liikettä.
Kun on harjoiteltu vuoden voimaharjoittelun opettelemista voidaan jo seuraavan kauden alussa tehdä kullekin tytölle oma henkilökohtainen ohjelma testien perusteella.
Viikkorytmi 6-8 jaksoissa, esim. normaali, keskikova, kova, normaali, keskikova, keskikova, kova, normaali. Sitten voidaan taasen nostaa painoja hieman tai sarjoja kovennetaan. Näin mennään Peruskunto Kuntio1 ja PK2. Valmistava Kausi nopeusvoimalla ja kilpailukausi mennään nopeusvoimalla jolla harjoittelulla säilytetään PK1 ja PK2 kaudella saavutettu voimataso.
Seuraavana PK kautena aloitetaan siitä mihin jäätiin edellisenä vuotena.
Yhdistelmäharjoituksia suosittelen myös, esim. nopeusharjoitus ennen voimaa, tai koordinaatioharjoitus tai ketteryys.
Täytyy myös tietää mitkä harjoitteet sopivat parhaiten voimaharjoitusta edeltävään ja jälkeiseen päivään, tällä tiedolla saavutetaan paras harjoitusvaste.
Alussa harjoitellaan tietysti tekemään liikkeet oikein.
Alussa kannattaa myös harjoitella liikkeet kaikille lihasryhmille.
Sitten valmentaja päättää mitkä liikkeet sopivat ja vastaavat eniten kyseistä lajia.
Kestovoima on se jolla aloitetaan, toisto 15-25 kpl, jotta lihakset oppivat kestämään harjoittelua.
Sitten mietitään halutaanko kehittää, max. voimaa, voimaa vai nopeus nopeusvoimaa.
Yleensä nopeusvoiman kehittäminen jätetään viimeiseksi ennen kilpailukautta ja kilpailukaudelle.
Täytyy myös muistaa, että voima ”katoaa”, jos sitä ei harjoitella ympäri vuoden. Vuoden harjoittelulla saavutetaan pysyvä voimatason nousu.
Jos voimaharjoittelussa vetää ns. yli niin palautuminen saattaa kestää jopa 1,5 viikkoa.
Voimaharjoittelun jäkeen pitää myös tankata oikein, 15-30 min sisällä harjoittelun loppumisesta, tällöin harjoitusvaste on paras mahdollinen.
Kaikki asiakirjat
   
Tekijän mukaan
   
Otsikon mukaan
   
Aiheen mukaan
   
Siirry takaisin