Uusi vastausPeruuta


Keskustelun
pääaihe

Valmentajan kaveri
31.03 20:30



Aihe:

Valmennus

Otsikko:

Roolit sekaisin
|
Teksti:


Valmentajista,
Suomessa on hyvin vähän ammattivalmentajia, tosin niiden määrä on viimevuosina hieman noussut. Suurin osa nuorten ja pienten lajien ( kuten ringette ) valmentajista ovat isä ja äitejä tai sitten entisiä lajin harrastajia.

Koulutusta heillä ei useinkaan ko. tehtävään ole vaan he oppivat tekemällä ja kopioimalla vanhemmilta ikäluokilta harjoituksia, tietämättä useinkaan mitä ko. harjoitus kehittää. Osa heitä on käynyt 1-5 pv lajikurssin ko. lajiin jossa opetetaan lajin perusasioita ja säännöt.

He siis ajautuvat lajien pariin, kun aktiivisista toimihenkilöistä on puute ja pulaa.

Ko. valmentajat ovat usein ”puristuksissa” uskottavuuden kanssa. Eli jos joukkue ei pärjää, niin se on valmentajan vika ja jos joukkue pärjää, niin se on lahjakkaiden pelaajien ansiota, ei valmentajan.

Nämä yksinkertaiset tosiasiat takaavat sen, joillakin käy tuuri ja toisilla ei.

Huonon tuurin joukkue saa sen valmentajan, joka ei osaa, vaan ns suplikkimies tai -nainen. Tämän valmentajan osaaminen perustuu hyviin pelaajiin, joita sitten kalastelaan ympäri maakuntaa.

Pienessä lajissa kuten ringette, on suppea näkemys asioihin. Kilpailua pelipaikoista ei ole, hyvä kun saadaan joukkue kasaan. Tämä aiheuttaa taasen sen, että motivaatiotakaan harjoitteluun ei välttämättä tytöillä ole. Tyttöjen on helppo siirtyä siihen joukkueeseen, jossa menestyminen on todennäköisempää.

Itse näen valmentamisen aika vaativana toimena, siinä ei paljon jää aikaa supliikki, vaan se on täysipäivästä työtä, jos sen tekee kunnolla. Vaatii aikamoista suunnittelua ja harjoitteiden analysointia, jos ohjaa esim. 20 henkilöä 8 - 12 kertaa viikossa ja 45 viikkoa vuodessa . Varsinkin jos havittelee menestystä, on laji mikä tahansa.

Jos joku teistä on joskus juossut esim. maratonin ja aika on esim. alle 3 ja puoli tuntia niin tietää. Että harjoittelun suunnitteluun menee aikaa ja harjoittelemiseenkin. Jos sattuu vielä takaiskuja, loukkaantumisia, flunssa tai jokin työtehtävä, joka vie aikaa ja harjoittelu kärsii, niin täytyy kiriä ja muuttaa suunnitelmaa, jotta tavoiteaika saavutetaan.

20 työtön/naisen ohjaamisessa on sama asia, suunnittelu, ohjaaminen, analysointi ja uuden oppiminen, vie valmentajalta paljon aikaa, jos meinaa kehittää joukkuetta. Ei siinä paljon supliikille ja manipuloinnille jää aikaa.

Säälin tietysti teitä, joille on käynyt huono tuuri valmentajan kanssa.

Kannatta olla tarkkana kun rekrytoi valmentajaa, eli ottaa henkilöhistoria selville. Niin tehdään yrityksessäkin kun uutta henkilö palkataan, sellaiseen tehtävään, joka on tärkeä.


Kaikki asiakirjat    Tekijän mukaan    Otsikon mukaan    Aiheen mukaan   Siirry takaisin