Uusi vastausPeruuta


Vastaus
pääasiakirjaan

II
09.11 13:56


|

Aiheeseen:

Ringette

Otsikko:

pelaajista
|
|
|

Teksti:


Kiitos Peikko, jos moisen vaivan viitsit nähdä, että katsastelisit naisten joukkuelajien ikäjakaumia.

Itseäni aihe on kiinnostanut jo jonkin aikaa, mutten ole asian eteen tehnyt kummempia. Veikkaisin, että mainitsemani pesäpallon sekä lentopallon ikäjakaumat ovat hiukan ringetteä korkeammat. Molemmat ovat kuitenkin perinteisiä joukkuelajeja, jossa 25+ naisia saattaa motivoida juuri sen tarvittavan verran elinolojen mahdollistaminen. Lajit ovat myös juurtuneet Suomessa pidempään naisten harrastusmuodoiksi. Katsomoissa usein näkeekin nuorten sijasta vanhoja setiä pätemässä kommentteineen. Parempi varmasti sekin kuin tyhjät katsomot. Vanhemmille ihmisille nuo 2 lajia ovatkin ne ainoat ja oikeat joukkuelajit. Ei ihme, että naisten lajeista perinteikäs pesäpallo viekin katsojaluvuissa kirkkaan voiton.

Pesäpallossa harvemmin olen kuullut suoranaisesta palkkauksista, mutta yleistä on, että seurat hankkivat pelaajalle työpaikan ja saattavat maksaa asunnon vuokran sekä antaa pitkämatkalaisille auton käyttöön. Pieniä provikoita saatetaan saada menestymisen myötä. Ringetessäkin olen joskus muinoin kuullut, että työpaikka ja asunto pyritään hankkimaan , jos joukkuetta halutaan vahvistaa.

Kirittäret ovat pesäpallossa varmaankin niitä ikäjakaumaltaan vanhimpia ja ehkäpä kokeneempia joukkueita. Siltikin ratkaisijapelaajista löytyy runsaasti myös ´83-88 syntyneitä. Ja näistä kuudesta yli 25-vee naisesta viisi elää elämäänsä muussa kuin heterosuhteessa. Heillä perheen perustaminen saattaa olla hiukan mutkikkaampaa ja aikaa jatkaa harrastusta on mahdollisesti vielä pitkäänkin.

Äkkiseltään selaisin liigassa pelaavien salibandy- ja lentopallojoukkueiden sivuja, niin eräässäkin joukkueessa oli 2 '76-syntynyttä ja loput '83-90-syntyneitä. Salibandyjoukkueessa seitsemän pelaajaa kahdestakymmenestä kolmesta oli ylittänyt 25-vee rajapyykin. Ylipäätään tällä hetkellä 70-luvulla syntyneitä ei listoilla kovinkaa paljoa näy. Hehän olisivat juuri parhaassa peli-iässään. Eläkeläisiksi taidetaan joukkueissa moiset kummajaiset leimata ;)

Mielestäni naisten lopettaminen tietyssä vaiheessa ja etenkin lopettamisen syyn tutkiminen kiinnostaa. Niinkuin me kaikki haluamme naisten SM-sarjaa juniorisarjan sijasta, niin kovin vaikeaa se on lajissa kuin lajissa toteuttaa, jos naisikäsiä pelaajia on lajin parissa ylipäätään yhteensä muutama kymmen. Montakohan ringettepeluria tällä hetkellä vaikkapa 25+ sarjaan tulisi... saatikka sitten joukkuetta :)

Lopettamisen syy olisi ratkaistava ennenkuin voisimme haaveilla laajemmasta ja tasaisemmasta SM-sarjasta... Siinäpä olisi tutkimuksen aihetta jollekin viisaammalle. Miksi naiset lopettavat joukkuelajeissa selvästi aikaisemmin kuin miehet ja miten saada heidän panoksensa lajin pariin vielä lopettamisen jälkeenkin? Ringetessä etenkin tuomarihommia riittäisi... taitaa vaan naisten intressit lopettamisen jälkeen suuntautua aivan muualle.




Kaikki asiakirjat    Tekijän mukaan    Otsikon mukaan    Aiheen mukaan   Siirry takaisin