Club Alfa Romeo Finland ry - Perustettu 1979 - Web-sivut 1998 - Käyttöehdot Tunnistaudu(sukunimi etunimi tai jäsentunnus)
Concorso d'Originalita Voittaja 2011

1750 Berlina (105.48), 1968
Antti Reenpää

Alfa Romeo esitteli markkinoille uuden Giulia-sarjaan pohjautuvan suuremman ja edustavamman sedanin vuonna 1967. Korin lisäksi uutuutena autossa oli sylinterimitoiltaan kasvatettu Giuliasta tuttu täysalumiininen nelonen. Iskutilavuus on 1779 kuutiosenttiä ja Alfan markkinointi päätti antaa mallisarjalle (Berlina, GTV ja Spider) nimeksi 1750 joka lainattiin 1920-luvulla menestyneen urheilumallin nimestä.

Suomessa 1750-mallien myynti alkoi vuonna 1968 kun ensimmäinen erä saatiin maahan. Tekniikan Maailmassa 15/1968 Mauri Salo kirjoitti Berlinasta haltioituneen koeajoselostuksen. Juttu alkoi aukeaman yli vedetyllä kuvalla jossa Alfan tuulilasin läpi näkyy uusi Tarvontie ja hienossa kojelaudassa nopeusmittari näyttää 180 km/t. Kuvatekstissä todetaan: "Koeajajilla oli todellinen juhlapäivä!". Tuo juttu teki lähtemättömän vaikutuksen.

Tämän jutun autoyksilö tuli ilmeisesti samassa erässä lehdistöauton kanssa, mutta ei kaikesta päätellen joutunut yhtä kovaan rääkkiin. Ensimmäinen omistaja huolsi Berlinaa säännöllisesti (huoltokirja tallella!) ja ajoi aluksi n. 10.000 km vuodessa. Ajamiset kuitenkin hiipuivat nopeasti ja omistajan myöhemmin kuoltua Alfa siirtyi tyttärelle joka säilytti sitä edelleen samassa lämpimässä autotallissa missä se uudesta alkaen oli ollut. Vuonna 2001 Mobilisti-lehden Kai L. Bremer osti Berlinan jolloin sen matkamittarissa oli 40.000 kilometriä. Vuonna 2010 Alfa siirtyi minulle ja olin vihdoinkin saanut poikavuosieni unelma-auton itselleni. Mittarissa on nyt 46.000 kilometriä.

Pitkien seisontajaksojen takia Alfa vaati melko perusteellisen läpikäynnin. Se oli kuitenkin todellista juhlaa kun ruostetta ei ole ja kaikki muutenkin on ehjää kun vain viitsii puhdistaa. Kaikki on alkuperäistä maalipintaa, sisustusta, tekniikkaa ja ensiasennusrenkaita myöten. Melkoinen aikamatka kun ajaessa oivaltaa miltä 1750 Berlina on uutena tuntunut. Alkuperäinen kokonaisuus saa kuskin kasvoille kestohymyn.